NOM Arnhem West op visite bij Factory Zero

//NOM Arnhem West op visite bij Factory Zero

Op 23 november zijn Vincent en ik op bezoek geweest bij Factory Zero in Tiel.
Factory Zero houdt zich bezig met technieken waarmee huizen Nul op de Meter (NOM) kunnen worden gemaakt. We waren te gast bij Jan Willem van der Groep. Hij is een toonaangevend expert op het gebied van de energie-transitie. De afgelopen zeven jaar was hij werkzaam als programmamanager van de Energiesprong.

Een aantal jaren geleden was Jan Willem sceptisch over het NOM (=energieneutraal) maken van vooroorlogse bouw, nu ziet hij het als een uitdaging. Omdat we nog niet precies weten hoe we het meest efficiënt en betaalbaar NOM kunnen renoveren stelt hij voor dat we ook naar tijdelijke no regret maatregelen kijken. Dit zijn maatregelen waar je ook nog mee uit de voeten kunt als je eigen huis verder wilt renoveren op een later tijdstip. Jan Willem geeft een leuk voorbeeld. Mensen doen vaak impulsaankopen. Waarschijnlijk zal je dat ook doen als je Cv-ketel ineens kapot gaat. Eigenlijk wil je dan even rustig kunnen nadenken over welke oplossing het beste is maar je wilt ook niet in de kou zitten. Daarvoor zou een buurt-uitleen-Cv-ketel een oplossing kunnen zijn. Tijdelijk een gasketel plaatsen totdat je weet wat je echt wilt gaan doen.

Factory Zero is ervan overtuigd dat de maatregelen die je moet nemen om een huis NOM te maken goedkoper moeten dan het nu is. Daarom hebben zij een module ontworpen die verwarming, ventilatie en warm tapwater levert. Deze module is maar liefst € 11.000 goedkoper dan zijn evenknie in de markt (€ 17.500 i.p.v. € 28.000; en dat is inclusief zonnepanelen & BTW). Dit zijn innovaties waarop we allemaal zitten te wachten. Deze installaties zijn weliswaar nu nog alleen geschikt voor huizen met een lage warmtevraag maar ook daar komt verandering in. Voor de schil van huizen is NOM Arnhem West op zoek naar een soortgelijke ontwikkeling.

Wij blijven natuurlijk de vorderingen van Jan Willem volgen en hij zal ook onze wijk blijven volgen. Hij wil zelfs wel eens een bezoek komen brengen aan ons mooie stadsdeel. We houden je op de hoogte!

David Willemsen.

By | 2018-03-01T10:37:38+00:00 maart 1st, 2018|Nieuws|0 Comments