“Direction is so much more important than speed. Many are going nowhere fast.”

//“Direction is so much more important than speed. Many are going nowhere fast.”

Het mag een wonder heten dat het gelukt is om een projectplan als NOM Arnhem West voor ondersteuning (EU, Provincie en Gemeente) in aanmerking te laten komen. Dit soort regelingen zijn afgestemd op concrete activiteiten met korte termijn resultaten. En toch is het gelukt. Ik sta er nog steeds van te kijken en dank mijn partner David Willemsen dat hij de vaardigheden bezit om dit in goede banen te hebben geleid. We hebben ruim een half jaar gepraat en geschreven. We hebben geprobeerd uit te leggen dat je voor een aanpak als deze open source, organisch en experimenteel moet werken. NOM Arnhem West duurt dan ook geen acht maanden maar enkele decennia. Daar moeten we nu al rekening mee houden. Anders gaan we inderdaad nergens heen.

Afgelopen week stond ik in het klimaatcafé van GroenLinks te vertellen over NOM Arnhem West. Het is de kunst de grote lijn te laten zien en welke invloed je kunt uitoefenen. Om het begrip gasloos te demonstreren had ik een miniatuuruitvoering van de NOM mascotte bij me met een afsluitbare gasleiding. Ik wil er mee duidelijk maken dat het niet de bedoeling kan zijn gas te vervangen door iets anders. We moeten toe met veel minder energie en bovendien liever niet top-down geleverd. Energie in eigen hand is een basis voor meer duurzaamheid door betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Om met veel minder energie toe te kunnen moeten we rigoureus energie besparen en dat ook nog voor een prijs die fors omlaag moet. Iedereen moet namelijk energieneutraal wonen. Met ons proces willen we dat gaan faciliteren.

Naast het van het gas af huisje komen er meerdere modellen om de principes van NOM te demonstreren. Dan snapt hopelijk iedereen het 🙂

Vincent van Bruggen

By | 2018-03-01T12:38:05+00:00 februari 28th, 2018|Nieuws|0 Comments