Op 23 mei in de avond kwamen 30 mensen bijeen om zich te verdiepen in de wetenswaardigheden van een warmtepomp en wat dat in je eigen speicfieke situatie kan betekenen. Andreas Bentinck, een bewoner uit Klingelbeek en Maarten Kruitwagen, een nog actieve gepensioneerde installateur uit Oosterbeek die adviseert over de plaatsing van warmtepompen. Het was een zeer actieve avond met veel vragen en meedenken. Heerlijk om te zien hoeveel mensen in de wijk met duurzame keuzes bezig zijn.

Het begon al met de uitleg, dat een koelkast ook een warmtepomp is. Het fabeltje dat je andere radiatoren moet hebben werd ontkracht en er werd verteld dat de nachttemperatuur niet te laag moet. Isolatie en kierdichting is heel erg belangrijk om een warmtepomp met zo weinig mogelijk vermogen te kunnen plaatsen. Maar let wel op, ventilatie is belangrijk voor de gezondheid!

Alle alternatieven die in specifieke situaties soms goed toepasbaar zijn, zijn doorgenomen, zoals een gewone CV-ketel, de hybride warmtepomp en de airco. En de verschillende manieren waarop je warm tapwater kunt opwekken naast de warmtepomp.

Er is doorgesproken over het geluid van de warmtepomp, en ook dat dat hel persoonlijk is. Je kunt rekening houden met de plek van plaatsen ten opzichte van de buren. De nieuwe warmtepompen voldoen aan de eisen van de maximale geluidseisen in de nacht.

De belangrijkste tip was: maak een plan, kijk wat in jouw situatie de juiste volgorde is, afhankelijk van je budget, leeftijd van je huidige toestellen en de isolatietoestand van je huis, je ambitie en mogelijkheden. Probeer in dat plan te vorkomen dat je iets aanschaft waar je later spijt van hebt en dat je iets dubbel aanschaft en betaalt.

En nog even over subsidiemogelijkheden en leenmogelijkheden. Informatie kun je opzoeken bij:
Milieucentraal: milieucentraal.nl
Regionaal Energieloket Arnhem: regionaalenergieloket.nl/arnhem
Rijn en Ijssel Energiecooperatie: rijnenijsselenergie.nl

Een geslaagde en betrokken avond met bewoners uit de GroenWest wijken!
Dank Andreas en Maarten voor de prettige uitleg van allerlei soorten vragen die in onze hoofden rondgaan.